Už dlouho jsem nedělala tenhle dezert, ani nevím, jak mi dnes přišel na mysl. Je to švédská klasika, nevím originální název, ale v překladu znamená "zahalené mladé dívky". Kdysi jsem ho odkoukala v televizi, skladba ingrediencí trochu připomíná naši zemlbábu.
Jablka, v množství asi jedno velké na strávníka, se okrájí, zbaví jádřinců, nakrájí na malé kousky, podlijí trochou vody a nechají se v kastrolku podusit dokašovita. Pro chuť můžeme přisladit, přidáme skořici a hřebíček. Mezitím na kousku másla zkaramelizujeme trochu tmavého cukru, pak přisypeme obyčejnou strouhanku a směs za míchání upražíme do světle hněda. Zmíněné dvě hmoty se nechají vychladnout a pěkně dotuha se vyšlehá smetana ke šlehání, bez cukru.
Všechny tři hmoty pak vrstvíme do sklenic, můžeme ozdobit strouhanou čokoládou.
V zobrazeném případě jsem trochu podcenila velikost jablek, příště raději přidám.
Dobrou chuť!
MILÁ MARIANKO,
OdpovědětVymazatMOC DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU NA BLOGU JSEM MOC RÁDA,ŽE JSEM MOHLA PŘIJÍT I JÁ NA NÁVŠTĚVU NA TEN TVŮJ.
RECEPT VYPADÁ ÚŽASNĚ MOC RÁDA BYCH HO VYZKOUŠELA.
PŘEJI KRÁSNÝ A POHODOVÝ VEČER.
ADÉLA
Marianko, dezert vypadá báječně, asi vyzkouším, jablíčka se skořicí, šlehačka.....mňam, to vše mám ráda. Díky za tip.
OdpovědětVymazatPěkný den. Šárka
Marinko, jablečné dezerty miluju, vypadá výborně. Znám podobný, taky ze Švedska, jen místo jablek ostružiny.
OdpovědětVymazatHezký den, moc zdravím Helena
Ostružiny? Tak to musím být ještě mnohem lepší, hned bych si dala :). Krásný den, dámy! M
OdpovědětVymazatMarianko, to vypada uzasne. Ja zemlovku nemusim, vadi mi ten rozmoceny rohlik, ale tento recept vypada velmi chutne, takze urcite vyzkousim. A Helencina varianta je take velmi lakava. Preji krysny tyden, Katerina
OdpovědětVymazatMarianko,to vypadá dooooobře....a napadlo mne místo šlehačky zkusit zakysanou smetanu...:-) Měj se krásně.P.
OdpovědětVymazatto zní zajímavě, díky.
OdpovědětVymazatMarianko to je skvělá kombinace, skořici - tu já můůůžu, vyzjouším, děkujiiii ♥
OdpovědětVymazat