pátek 15. července 2011

Kulinářsky

Abyste si nemysleli(y), že se u nás pořád jen šije nebo pobíhá po zahradě, dnes něco z kuchyně.
Italské bazalkové pesto jistě znáte, známá je i varianta, do které se přidávají sušená rajčata, pesto pak místo zelené barvy získá takovou tlumenou červenou. Jelikož má můj muž rád všechny ingredience rajčatového pesta kromě bazalky, naší oblíbenou domácí pochutinou je "červené pesto".
Základem jsou sušená rajčata. Asi před měsícem u nás měli kilo čerstvých rajčat za pouhých devět korun; manžel měl sice jakési uštěpačné poznámky o radioaktivitě, nicméně koupila jsem rajčat hned deset kilo a sušila a sušila. Nakonec naložila do olivového oleje.





A teď k našemu pestu: kromě sušených rajčat, asi dvou hrstí, budeme potřebovat tři stroužky česneku ("chlapi" asi pět, a velkých), hrst oregana, trochu majoránky, skleničku olivového oleje, jedno uvařené rajče nebo trochu rajského protlaku, sůl dle chuti (záleží na tom, jak jsou rajčata nasolená) a dva pytlíky mandlí. Mandle nahrazují piniová semínka, když je jich tam víc, pesta je tím pádem taky víc a má pěkně hustou konzistenci. Mandle umeleme najemno v čopru, ostatní suroviny rozmixujeme.





Mandle se pak s tekutou směsí vymíchají do hladkého a voňavého krému, který přiláká všechny, kteří jdou kolem :)





Nezmínila jsem sýr, ten už si každý dodá sám, zvlášť když pesto míchá s těstovinami (i když klukům nejvíc chutná na rohlík). Chtěla jsem teda říct, že zamíchaný sýr se začíná první kazit, ale tato poznámka je dost bezpředmětná, protože pesto v misce u nás vydrží maximálně dva dny, pak už je miska prázdná.

Dobrou chuť!

1 komentář:

  1. Marianko, pesto to je super nápad :)) Italské dobrůtky miluju a to pesto si nejspíš udělám taky. Dobrou chuť a krásný víkend. J

    OdpovědětVymazat