středa 27. července 2011

Modravá

Taková byla dnešní sklizeň. No, sklizeň, taková skliznička, trocha levandule, yzopu, pár květů sametového plaménku do vázy a bazalka, prostě co jsem stihla, než zase začlo pršet.




O levanduli jsme tu už určitě mluvila; každoročně jsem jí mívala při sklizni plnou kuchyň, až se mi z toho chtělo spát :), letos ale některé keříky nepřežily zimu, nově vysazené většinou ještě nevykvetly. Kytice sušené levandule jsme mívali po celém bytě, na podzim k nim přibyly hortenzie. Letos to ale bude jiné - levandule mám jen dvě kytky, tak nasuším i další květy a bude to pestřejší.



Bazalka se sice barevně z modravosti trochu vymyká :), ale mám z ní velkou radost. Plná mísa! Po prvním sestřihnutí, které tedy dnes proběhlo, většinou ještě stihne narůst znovu a máme pak bazalkovou "otavu". Na sklizených lístcích je sice vidět odraz našeho středoevropského podnebí, přece jenom střídání slunce a dešťů tolik bazalce nesvědčí, ale na chuti jí to neubere. A nádherně voní, to bude pesto!




Přeju krásné letní dny!

5 komentářů:

  1. Mariano, to je krásné pokoukání, levandule a hortenzie jsou opravdu krásné a bazalka ve mně evokuje léto, Itálii, těstoviny....chjo...a já letos nikam nemůžu...:( Ale i tak děkuji za hezký příspěvek. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Marianko, i když píšeš, že to je jen úrodička, nafotila si ji krásně a příští rok budeš levandulí určitě zase zavalená.
    Já mám letos bazalku, navzdory počasí, úplně výstavní, na víkend přijede dcera, tak myslím, že i u nás bude pesto :o)
    Hezké dny, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Marianko,
    levanudle ani u nás nepřežila zimu, některé keříky jsou napůl zmrzlé. Snad bude příští rok pro levanduli příznivější.
    Mám moc ráda Tvé fotky, jsou překrásné.

    pa pa hezký den. Šárka

    OdpovědětVymazat
  4. Děvčata,
    díky za milá slova. Taky bych se vydala do Středomoří, zvlášť když je teď takové chladno... Aspoň nám to tyhle zahradní požitky vynahradí :).
    Hezký den! M

    OdpovědětVymazat
  5. Marianko, tvé bylinkování je lákavé. S levandulkou jsem na tom podobně. Osvědčilo se mi jí přikrývat chvojím, ale loni jsem tak neudělala a středy keříků vymrzly. Pa Lenka

    OdpovědětVymazat