pondělí 20. února 2012

Říkejte mu - pane

Můj tatínek rád peče mřížkový koláč. A moc dobře. Já ho pekla párkrát, většinou ale dopadl nějak tvrdě... Kdybychom měli křečka, mohl by si na něm brousit zuby.
Včera jsem po dlouhé době dostala chuť tenhle koláč upéct, částečně z pocitu zmaru, že předchozí bábovka přetrvala jen pár hodin. Aby byl výsledek zaručen, vzala jsem si k ruce paní Sandtnerovou - jedinou kuchařku, kterou mám, nedocenitelnou. Redukčně laděné recepty v ní nehledejte, ale zato si pošmáknete.



A to je výsledek: mřížkový koláč, kterému nelze říkat jinak než "pane". Pane Mřížkový, tak pěkně se rozsýpáte, chutnáte jak mana nebeská, jak to, že jsem tak dlouho chodila bez povšimnutí kolem Vašeho předpisu, s láskou paní Sandtnerovou zaznamenaného?



Prozradím ho i Vám :).
Původní recept je pro koláčovou formu, zvětšila jsem ho k použití na pečicí plech.
35 dkg hladké mouky, 25 dkg másla (Zlatá Haná), 9 dkg cukru moučka, půl prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z půlky citronu, 2 žloutky, 4 lžíce bílého vína (dala jsem růžové, žádný problém).
Všechny ingredience zpracovat ručně do pěkného bochánku - těsto se může lepit, o to výtečnější bude koláč po upečení.
Paní kuchařka doporučuje nechat vychladit v lednici, ale není to nutné - dvě třetiny těsta jsem tence rozprostřela na vymazaný plech, potřela marmeládou (konkrétně kombinací rybízu dvojího druhu, malin a jahod), ze zbylého těsta byly vyváleny za pomoci trochy mouky dlouhé nudličky k vytvoření mřížek.
Pečte cca na 180 °C, stačí 15-20 minut.

Dobrou chuť a pěkné dny!

12 komentářů:

  1. Ten vyzera fakt nadherne, dostala som nan chut asi si ho upeciem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju! Nechválím svou práci :), ale jak to ta paní S. pěkně vymyslela, opravdu dobrota.

      Vymazat
  2. Tak ten koláč vypadá báječně, Marianko. Receptík si hned zkopíruji, příležitostně vyzkouším. Moje babička ho taky hodně pekla. Od té doby jsem ho už nikdy nejedla. Takže si ho s chutí dám. Děkuji Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani,
      já tu tradici taky nějak přerušila... Ale odteď se polepším :).
      Krásný večer!

      Vymazat
  3. Milá Mari,
    to je mňama mňama, teda...mana mana! Nedávno jsem na něj zrovna koukala v kuchařce, ale když vidím pana Mřížkového tady u Tebe, zkusím dle Tvého receptíku. Jsem teď u plotny často a ráda, tak se mi to hodí "do krámu".
    Pa pa. Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vivi,
      byla jsem více než nadšená, jak se rozsýpá... Ono to máslo má něco do sebe :).
      Měj se hezky!

      Vymazat
  4. Také se ti povedl... :o))a jaká byla zavařenina?I ten co mám já na blogu je podle Sandtnerovéůkde je uveden pod názvem "Bramborový koláč" z vydání z roku 1941 :o)).Moc zdravím Mokopa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni,
      to je složitějsí :), jako mřížkový jsem u S. našla kynutý, tohle těsto jsem si vypůjčila z receptu, tuším, křehký koláč. Bramborového jsem si nevšimla, prostuduju :). Moje vydání je někdy ze 70. let, ale moje mami má po babi asi to, co Ty.
      Hezký večer!

      Vymazat
  5. Hmmm, Marianko, ten voní až sem. Nádhera.
    Receptík ukládám a rozhodně vyzkouším, děkuji.
    Dobrou chuť ☼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári,
      díky za návštěvu. Teď jsem vzpomínala, jak že se to čínsky jmenuješ... :))

      Vymazat
  6. Ach, to je prostě léty prověřená kvalita!
    Pohodový večer, Marianko!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Nevím, co pochválit dřív, jestli koláč nebo blog. Koláč určitě musím vyzkoušet a blog budu moc ráda číst! Hezký den Čára .)

    OdpovědětVymazat