čtvrtek 30. června 2011

Kozí sezona začíná

Kozí sýry, to je naše velká domácí láska. Odebíráme mléko od chovatelky, někdy i kravské, ale většinou kozí. Dostupnost je však ovlivněna těhotenstvím a mateřstvím toho kterého zvířete.
Měli jsme teď delší dobu z uvedených důvodů od mléka pauzu, a hurá!, dnes mi chovatelka volala, že opět bude kozí mléko. A tedy i sýry.


Vlastními sýry se zásobíme asi třetím rokem. Nejdříve jsme vyráběli sýr jen přírodní, pak ve stylu "cottage", pařený, uzený, nakládaný..., nakonec nám nejvíc zachutnal pečený, vlastní patent :). S kořením, sušenými rajčaty, olivami, bylinkami, možností je spousta.

Přeju všem krásné letní dny, s vůní růží, bazalky a sýra :).

7 komentářů:

  1. Mariánko, to zní tak krásně...báseň o sýrech! A vlastní výroba, je to těžké? Pamatuji si, když babička dělala domácí tvaroh (tu chuť nemůžu zapomenout), ale sýry nedělala.
    Tak si nechte chutnat, hezký večer.
    Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, vůbec ne, Milcom prodává syřidla v malém do domácnosti, je to docela zábava. A zapomněla jsem napsat o syrovátce - něco vypijeme, občas i slepičky dostanou :), ale ta, co zbude, je úžasným základem pro omáčky, jsou jak ze smetany, mňam...
    M

    OdpovědětVymazat
  3. Mari, ty jsi můj člověk! Jsem zbožňovatel kozích sýrů, i když nemám bohužel tak skvělý přístup ke zdroji jako ty. Nicméně ten pečený sýr musí být pokrm přímo božský ;-).
    Syrovátka je moc zdravá, občas ji kupuju v lékárně. Je prima číst, jak dokážeš všechno zužitkovat!
    Krásný večer a dobrou chuť, pokud právě večeříte ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  4. Mńam.. sýry!!! Moc mi chutnaly.. opravdu.. :-) Kozích sýrů jsem se vždy bála.. ale ten tvůj byl Marianko bezkonkurenční.. Výborný !!!
    Krásný večer !!! Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Marianko, hmmmm pečený sýr jsem ještě nejedla, vypadá báječně. Mňam.

    Šárka

    OdpovědětVymazat
  6. Marianko, mňam, to vypadá báječně, hned bych ochutnala! Mám moc ráda i kozí mléko, škoda, že tady poblíž nás nikdo kozy nechová :)

    OdpovědětVymazat
  7. :) Zrovna se chystám k pečení té první letní dávky, přeju hezkou neděli! M

    OdpovědětVymazat