středa 17. srpna 2011

Květina pro tento den

Květinou pro dnešní den, ze kterého nám už moc nezbývá, vyhlašuju roketu.
Roketu, rukolu, roket, jak kdo říká. Považuje se spíš za zeleninu či bylinku, ale ochotně kvete drobnými žlutými kvítky - takže i květina. Miluju její zemitou chuť se štiplavými podtóny, která připomíná ředkvičku, při troše fantazie slaninu :). Míchám ji do salátů, těstovin..., když projdu kolem záhonku, ráda si lístek utrhnu a sním jen tak.



Dnes byla roketa přísadou k červené řepě.
Uvařená, oloupaná a vychlazená červená řepa se nakrájí na kostičky a zalije zálivkou z balzamikového octa, olivového oleje a sojovky (jedině Heinz :) ). Je to má oblíbená zálivka, dá se použít snad na všechnu zeleninu, syrovou i vařenou. Ingredience olej:sojovka:ocet jsou přibližně v poměru 2:1:1, intenzivně je vymíchejte, vznikne z nich mírně hustá omáčka.
Na řepu se zálivkou patří už jen trocha čerstvě namletého pepře a - roketa.


Dobrou chuť a hezký večer!



5 komentářů:

  1. Marianko!
    Zdravím tě!!
    Tahle květina je moc dobrá!!!
    Vyzkouším Tvou zálivku se sojovkou!!
    krásný večer :o)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  2. Marianko, už se mi sbíhají sliny. Jů to musí být dobrotka. Pracná, ale určitě ta chuť vše vyváží. Rukolu mám taky moc ráda. Ale u nás ji moc nechtějí. Manžel vůbec - není králík prý :)) Jako bych asi nevěděla, vždyť králíka bych si přeci nevzala. Se ví :))) Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Mari,
    dala bych si říct! Rukolu mám moc ráda, i když často na ni v obchodě nenarazím. Nebo je to možná tím, že ji vedou pod názvem "roketa", který slyším prvně ;-).
    Tak si jdu dát nezdravou slaninu a budu si představovat, že jím bio rukolu. :-)
    Pa pa. Vivi

    OdpovědětVymazat
  4. Ona je ta roketa takový nezmar - jedna silná sazenice vydrží třeba pět let, ale když zmizí, hned se někde po zahradě objeví semenáčky. Takže musím správně hledat :). Letos jsem nenašla, tak jsem ji vysela, a hle - včera jsem objevila jednu pěknou vysemeněnou na kompostě :).

    OdpovědětVymazat
  5. MARIANKO, DĚKUJI ZA POČTENÍČKO A RECEPTÍK.
    MĚJ PŘÍJEMNÝ DEN.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat