čtvrtek 18. srpna 2011

Švestkový dvojctihodný

Švestková sezona je lepší než okurková. Jednak jsou švestky sladší, jednak z nich jde upéct koláč.



Trochu jsem se inspirovala u svého taťky, výborného kuchaře (domácího, ne profesí), který tuhle upekl koláč se švestkami a tvarohem. Ačkoliv se honosíme titulem město, po páté hodině odpolední už v obchodě tvaroh není, tudíž jsem použila kysanou smetanu a bílý jogurt. Ale pěkně popořádku.
Základem dvojctihodného švestkového koláče je kynuté těsto, obyčejné, skoro nesladké a nemastné, v množství, které pokryje tenkou vrstvou vymazaný plech.
Z kelímku kysané smetany a dvou malých kelímků bílého jogurtu vymícháme krém a pěkně osladíme - těsto sladké není, kromě trochy cukru do kvásku, švestky taky nesladíme, někde se ta sladkost prostě vzít musí. Do krému přidáme lžíci rumu a asi dvě lžíce škrobu, kukuřičného či bramborového, a dojemna vyšleháme.



Krém se rovnoměrně rozprostře na těsto. Do krému se poté vetknou neodolatelné vyloupané švestky.



Druhou ctihodnost koláči přidá drobenka, v klasickém složení z mouky, cukru krupice a kousku másla. 



Kdo si chce trochu křupnout, přisypte hrst ovesných vloček. Zpracovanou drobenkou se rovnoměrně posype koláč.



Pak se peče a čeká...


...až je upečeno. Nechte chvíli vychladnout, jogurt se smetanou a škrobem trochu "zpudinkovatěly", tak ať hned nevytečou.



Dobrou chuť a příjemnou švestkovou sezonu!

10 komentářů:

  1. Ahoj Marianko,
    koláč vypadá božsky a jistě i tak chutná. Švestky miluju, tak tu kombinaci s tvarohem určitě vyzkouším. Krásné a slunečné dny přeju. J

    OdpovědětVymazat
  2. Marianko, tak přeci došlo dnes na švestky. Koláč vypadá skvěle, taky ho mám ráda s tvarohem. Tvarohovo- švestkový koláč z kynutého těsta s drobenkou dělávala moje babička, když jsme byli malí. Chutnal skvěle. Já mám švestky raději než meruňky. To si dětičky šmákly, že.

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam.. další suprový receptík.. Teda Marianko..kam ty na ně chodíš.. ty jsi jako kniha !!
    Díky , že ses zase podělila..
    Zítra jdu shodou okolností na švestky.. ale budu dělat marmeládu.. pečenou v troubě. je rychlá a dobrá :-))
    možná zkusím i koláč
    Dobrou noc.. E.

    OdpovědětVymazat
  4. Švestky mám opravdu moc ráda, a ještě možná víc mirabelky, zrovna dozrávají.
    Evi, moje maminka dělávala pečená povidla v troubě - povidla se tak vysušila, že se dala nakrájet na pruhy a schovat v celofánu do chladna. Před použitím se povidla rozvařila.
    Dobrou!

    OdpovědětVymazat
  5. Marianko, to z ní jako báseň o koláči a švestkách! Mňam!
    Přeju příjemné švěstkové dny! Helena

    OdpovědětVymazat
  6. vypadá skvěle a já se po švestkách můžu utlouct, určitě ho vyzkouším! :)

    přeji pěkný večer, slečna L.

    OdpovědětVymazat
  7. Koláč ze švestek miluju...máme stejnou keramiku s olivama ;o)) Mokopa

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Mari,
    koláč jsem tu uviděla včera, ale chtěla jsem napsat až po vyzkoušení. Takže píšu - vše probíhalo dle tvého postupu, až na doporučení: "Nechte chvíli vychladnout". Jedl se u nás zatepla, tak moc byl dobrý!
    Zlatá jsi :-* A tvůj tatínek samozřejmě taky! Tleskám a děkuju Vám oběma za perfektní tip.
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  9. ŠVESTKOVÝ KOLÁČ JSEM ZROVINKA TAKÉ PEKLA.
    JE TO POCHOUTKA.
    VĚŘÍM, ŽE U VÁS JSTE SI TAKÉ POŠMÁKLI.
    HEZKÝ VÍKEND PŘEJI.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  10. Dobré dopoledne Marianko, koláč jsem včera upekla na velký plech a musela jsem se krotit, jak byl výborný.Doteď jsem jenom sypala "trnkové buchty" mákem, jak to dělávala babička. Děkuji za recept. Pěkné dny z Valašska přeje M.

    OdpovědětVymazat